Hírek | Archívum | Fórum | IRC | Pegasos | Efika | MorphOS | RSS


 - Fórumok - Regisztráció - Keresés - Statisztika - Szabályzat - amigaspirit.hu fórum
forum.pegasos.hu / Hardver / Peltier és G4
Szerző Üzenet
Emeric SH
Tag

# Elküldve: 2007. Júl. 15. 11:53


Zeus jóvoltából sikerült szert tennem egy Peltier elemre. Toynak zseniális, még nem tudtam betelni vele.

A kérdés az, lehetne ezt passzív hűtésnek felhasználni a G4 processzorhoz légáramlás nélkül (azaz ventillátor nélkül, hogy halk legyen) megfelelő méretű passzív hűtővel - vagy ehhez a G4 túl sok hőt termel? Próbálgatni azért nem merem, mert ha egy peltier több hőt kap mint amit el tud vezetni, akkor nem hűteni hanem fűteni fog, a G4-emre pedig még szükségem lenne :)

ratman
Tag

# Elküldve: 2007. Júl. 15. 19:39


Nem ajanlott. :)
1. Peltier egyik vege hideg, masik vege viszont _NAGYON_ meleg lesz.
2. Ha nem fujod el rolal, akkor megdoglik. :)
3. Qrva sok aramot zabal am, ezt vedd figyelembe. :)

Inkabb rakjal ra egy rohadt nagy bordat es egy lasssu, am nagy ventillatorral fuvasd le rola a meleget. ;)

Chain|Q
Tag

# Elküldve: 2007. Júl. 15. 22:00


Ha jol ertem gyakorlatilag az a baj, hogy a Peltier elemet sokkal erosebben kell huteni, mintha siman csak a processzort hutened, mivel a Peltier meleg feluleterol nem csak a processzor altal termelt, hanem a Peltier altal termelt hot is el kell vezetni. Ergo csak olyan esetben ajanlott, ha mashogy nem biztosithato a processzor hutese. (Tuning, nagyon kicsi holeado felulet, stb.)

Nem hiszem h. a G4-nel erre szukseg lenne...

Artlace
Tag

# Elküldve: 2007. Júl. 19. 12:44


Ha jol tudom, a Peltier elemek egyetlen es eleg nagy elonye hogy a kornyezeti homerseklet ala is kepesek huteni. Ezt ugye eloszeretettel aknazzak ki brutalis overclock eseten.

Egy CPU disszipacios tablazat szerint (http://www.intel80386.com/cpuheat.html) a G4 viccesen keveset melegit a tobbihez kepest, az elen az Alpha-k voltak akkor. ha megkettozzuk ezt az erdeket, akkor is latszik hogy ha csendes G4-et akarsz, egy brutalisnal kicsit nagyobb heatsink is eleg kellene hogy legyen - abbol kiindulva hogy AMD K6-okat hutottek csak passziv hutessel mar.

En szemely szerint nem hagynam le a ventillatort, meg ha csak lassu fordulaton is...

Emeric SH
Tag

# Elküldve: 2007. Júl. 19. 19:00


Igazabol megmondom mi a fo problemam - a volt Pegasos I G3-am :) Annak ugyanis semmi hangja nem volt (se videokartya, se cpu), ugyhogy ezert torom magam ennyire a passziv hutesen :)

Meg a mostani hajtek "supersilent" ventilatoroknak ket problemaja szokott lenni:

1., kib**tt hangosak tudnak lenni (nem aznap amikor megveszed, de rovidesen)
2., barmikor leallhatnak

Egyik opciot sem szeretem :)

tbs
Tag
# Elküldve: 2007. Júl. 23. 08:59


http://www.tbs.hu/files/ppc_inside_small.jpg

A hőcsöves borda egy fűrésszel/lemezvágó ollóval moddolt VM-102, az alsó ventillátor pedig egy 12cm-es nexus. (Az oldalsó egy coolink, de nincs használatban, nincs rá szükség.) A kék táp egy passzív FSP Zen.

A nexus 5V-on "pörög". A rendszer egészéjszakás MOS ottd meneteket túlél. Gentoo emerge world-öt is. ;)

Peltier rohadt meleg a rosszabbik oldalán... :DDD

zacci
Tag

# Elküldve: 2007. Aug. 02. 08:47


Azt azert tessek figyelmbe venni, hogy az idiota tervezes miatt, es hogy nincs gyarilag tarto konzolja a CPU kartyanak igencsak megfontolando nagy es nehez hutok alkalmazasanak mellozese. Ez foleg akkor lehet eletveszelyes, ha szallitja az ember a gepet es veletlenul odacsapkodja a foldohoz, a nagy es nehez huto, meg szanaszejjel szaggatja a proci kartyat. Eza hocsoves megoldas egyebkent egesz jonak tunik. En mondjuk ugy oldottam meg a dolgot, hogy fogtam egy PIIIas hutot es radobtam egy Intel ventit (ezek meglepoen jo minoseguek, am hangosak) es 5volton hajtom a cuccot, igy mar nem hangos a venti. Jah es erdemes picit megtunningolni az alaplapot egy ilyen CPU kartya tarto konzollal. Meghalalja. Nem mozog, nincs kontakt hiba, nem esik ki a nehezebb hutotol a kartya stb.

zacci
Tag

# Elküldve: 2007. Aug. 02. 08:50


A Peltier tenyleg sok aramot zabal es melegxik, ellenben baxott jol hut 8) Van nekem egy autos hutotaskam, nah abban is egy peltier melozik mondhatnam egesz hatekonyan.

 

Powered by online community script miniBB™ © 2001-2024